, Video via het Internet is de toekomst
Denk strategisch, niet instrumenteel
Zoek

27-06-2016......Deel 2: Video via het Internet is de toekomst

VERVOLG: Video via het Internet is de toekomst! Eelco Romeijn

Deel 2 van het interview met videoexpert Eelco Romeijn. Lees hier het eerste deel van het interview.

Interview met Eelco Romeijn:

Hoe zorg je voor een goede kwaliteit livestream video?

Je hebt te maken met twee soorten techniek; de videoregistratie en de streaming distributie. Om met de eerste te beginnen: een livestream hoeft geen 10 camera spektakel te zijn, soms is 1 goed opgestelde HD camera afdoende, maar meestal wordt voor 3 camera’s aangesloten op een regie gekozen. Denk aan een TED Talk achtige setting. Meercamera techniek is de laatste jaren gelukkig extreem goedkoper aan het worden. En vergeet het geluid niet, het beeld kun je een paar seconden missen, maar als het geluid uitvalt haakt iedereen meteen af.

De distributie is ook simpeler aan het worden. Platforms als Livestream, Ustream en Youtube zijn robuust en gebruiksvriendelijk. Voor gevorderde gebruikers heb je ook het Groningse Streamzilla. Ik verwacht ook veel van Facebook , die op dit moment livestreaming begint uit te rollen. Kwalitatief is het nog niet je dat, maar het voordeel is vooral dat er heel veel traffic is op Facebook.

Tenslotte heb je ook een inhoudelijke kwaliteit te leveren. Maak je de uitzending interessant voor je kijkers? Of beter; bied je ze iets extra’s? Hebben ze ook de mogelijkheid te interacteren met de zaal, bijvoorbeeld via een chatfunctie of kunnen ze vragen insturen via een Twitter hashtag? Wat je sowieso met doen is de kijkers aanspreken in je inleiding. Zorg ervoor dat ze voelen dat ze erbij horen, dat je ze serieus neemt. En publiceer in de webpagina rond je livestream ook een agenda van de dag en relevante links naar achtergrondinformatie.

Waarom zou je het doen?

Met een livestream kun je je bereik enorm vergroten. Wanneer je event nieuwswaardig is of op een andere manier de actualiteit raakt is live een goed idee. Journalisten hebben vaak geen tijd om evenmenten af te lopen, maar een keynote volgen via stream kan vaak wel. Ik heb al een paar
keer een artikel op Nu.nl gescoord op deze manier. 

Bezoekers van een event vinden het leuk om de livestreamlink mee te zenden op social media . Maar het grootste bereik haal je uiteindelijk op de ondemand versie. Als je zo snel mogelijk na afloop van een presentatie een ondemand versie beschikbaar hebt bewijs je de bezoekers ook een dienst. Thuis nog even een goed verhaal terugkijken of het kunnen delen van de opgedane kennis met collega’s is nuttig. En tijdens de presentatie geen aantekeningen hoeven maken omdat je weet dat alles ondemand komt zorgt ervoor dat mensen actiever deelnemen in de zaal.

Live-streaming / uitzenden kan op heel veel manieren b.v. Periscope Met één druk op de knop wordt een livestream gestart. Andere gebruikers kunnen die stream bekijken en kunnen live commentaar intypen . Aan kijkers / publiek geen gebrek, Periscope kun je koppelen aan je twitter
account. Al je volgers zien direct live jouw uitzending: Is dat onze toekomst?


Een Periscope maak je helemaal zelf met je mobiele telefoon. Probeer het maar eens. Het is verdraaid lastig om tegelijkertijd de cameraman (zonder statief), geluidsman, presentator, regisseur en interviewer te zijn. De meeste mensen lukt dat niet. Ik zie het vooral toegepast als korte fragmentjes: “Kijk!

Ik ben erbij!” Alsof het een bewegende foto is. 30 tot 60 seconden. Maar om langer een stabiel, scherp, goed klinkend en samenhangend verhaal te brengen dat lukt niet.

YouTube kan ook livestreamen:
Wat zou je adviseren YouTube of Periscope?

YouTube is er vooral voor de wat professioneler opgetuigde livestreams met meerdere camera’s of voor het uitzenden van gameplay. De toepassing is anders dan Periscope. 

Dan is er ook nog Vimeo, minder populair, maar de kwaliteit zou beter zijn dan Youtube klopt dat?

Dat klopt. En het belangrijkste verschil is dat het absoluut reclamevrij is. Het toont geen pre-rolls of overlays. Het toont ook geen suggesties naar content van je concurrent in de sidebar. En ik vind de player mooier en makkelijker te customizen dan YouTube. De keerzijde is dat er minder interne trafic is dan op YouTube. Met andere woorden: mensen zoeken er niet zo op naar content. Vimeo ondersteunt ook geen livestreaming.

Ook Facebook heeft haar eigen video platform, zonder reclame voor je video en rechtstreeks in de tijdlijn van je doelgroep.
Wat is jouw visie hierop?


Als maximaal bereik je doel is, dan zou ik op alle platformen je video publiceren. Het nadeel is dat dat best veel werk is en dat je statistiek gefragmenteerd raakt. Bovendien hebben alle platformen zo hun eigen criteria in het tellen van een view waardoor ze onderling niet te vergelijken zijn. Wie er het fijne van wil weten moet me zijn of haar casus maar voorleggen, ik adviseer je graag over de beste manier.

 

Einde van het interview

Benieuwd hoe je video voor uw eigen organisatie kunt inzetten? En hoe u bestaande video's beter kunt promoten?
Wij vertellen het u graag, maak hiervoor een afspraak voor een adviesgesprek.

Contact Wija Internetmarketing


 

Blog

03/15/2018Team Agro
01/30/2018......Actueel
Wija Internetmarketing Wija Internetmarketing