, ......Video via het Internet is de toekomst (05-21-2016)
Denk strategisch, niet instrumenteel
Zoek

21-05-2016......Video via het Internet is de toekomst

Eelco RomeijnInterview met video expert Eelco Romeijn:
 
Video via het Internet is de toekomst!

Laat de volgende voorspelling maar even goed tot je doordringen:

"In 2019 is videocontent verantwoordelijk voor 80 procent van al het internetverkeer"

(Bron :onderzoek Cisco)

Wat betekent dit voor u en mij?
We vragen het aan video expert Eelco Romeijn.


Leuk dat je dat vraagt Wija, video voor internet is mijn specialisme als film en tv maker sinds 2003. Dat was 2 jaar voordat bijvoorbeeld Uitzendinggemist en YouTube werden opgericht. Dat video op internet een goed idee is ,hebben we toen nog als missionarissen moeten verkondigen.

Die 80 procent groei van het dataverkeer is niet alleen aan de stijgende consumptie toe te schrijven, het heeft ook met de kwaliteit van de streams te maken. Een HD beeld uitzenden vraagt beduidend meer bites per seconde dan de SD stream van een paar jaar geleden. De beeldkwaliteit kon gaan stijgen, omdat we allemaal snellere internetverbindingen kregen.

TV kijken doen we steeds minder. Wat is de toekomst voor ons publiek omroepbestel?

De grote kracht van TV is vooral dat ze grote groepen gelijktijdige kijkers kan bedienen. Daar is het internet nog niet geschikt voor. Voetbalwedstrijden bijvoorbeeld, live verslaggeving van nieuws of groot entertainment zoals The Voice of Holland of het Songfestival. Programma’s die geen live component hebben worden voornamelijk ondemand. Broadcasters doen er goed aan een live component aan een programma toe te voegen. Zo is ‘Ik Vertrek’ eigenlijk een prima ondemand programma, maar door de grappige Twitterstream ernaast, te volgen tijdens de uitzending, krijgt het een live karakter.

Netflix films kijken zonder reclame op het moment dat het jou past: is dat onze toekomst?

Voor drama, series en tijdloos entertainment zeker. Het verdienmodel is nog wel een lastige, maar de tendens is dat mensen steeds meer bereid zijn te betalen voor kwalitatieve content. Dat is een goede ontwikkeling.

Live-streaming - een evenement live uitzenden via het Internet geeft - in Google 58.600.000 resultaten van voetbal wedstrijd tot concertgebouw zonder live streaming geen evenement. Vroeger noemden we het broadcast en was het voorbehouden aan de grote jongens die er een TV uitzending van maakten, nu kan iedereen zijn eigen uitzending maken:

Zeker! Voor events kan een livestream een aanvulling zijn en ook de onderwijswereld experimenteert ermee. Bijvoorbeeld met webinars.

Hoe zorg je voor kijkers?
Je moet tamtam maken anders kijkt er niemand. Maar voor events is dat soms een dilemma; het traditionele verdienmodel is immers entree heffen op deelname. Betalen voor de livestream is nog nauwelijks geaccepteerd bij het publiek, dus de stream wordt pas ingepland wanneer blijkt dat het event uitverkocht zal zijn. Meestal te kort van te voren om serieus te communiceren dat de stream er is. Ik heb weleens een opdrachtgever gehad die gewoon alle bezoekers van zijn website tijdens het event omleidde naar de livestream. Dat werkte heel goed. Het ging om de wereldwijde introductie van een nieuwe melkrobot. Maar niemand kijkt een hele dag naar livestreams. Het werkt in mijn ogen vooral goed als marketingmiddel voor het event. Je geeft als het ware een voorproefje voor de volgende editie. Ik denk dat dat zelfs beter werkt dan een sfeerreportage achteraf omdat het meer inhoud laat zien.

In onze volgende nieuwsbrief deel 2 van het interview van Wija met video expert Eelco Romeijn.

Benieuwd hoe je video voor uw eigen organisatie kunt inzetten? En hoe u bestaande video's beter kunt promoten?
Wij vertellen het u graag, maak hiervoor een afspraak voor een adviesgesprek.

 

 

Contact Wija Internetmarketing

Blog

03/15/2018Team Agro
01/30/2018......Actueel
Wija Internetmarketing Wija Internetmarketing