, Bezoek World Expo Milaan
Denk strategisch, niet instrumenteel
Zoek

08-06-2015......Bezoek World Expo Milaan

*Update bekijk nu ook het foto overzicht van Milaan

03 juni 2015: Bezoek World Expo Milaan

Van 1 mei tot 31 oktober vindt de World Expo 2015, de 34e universele wereldtentoonstelling, plaats in de Noord-Italiaanse stad Milaan. Dit jaar is het thema van de Expo Milaan "Voedsel voor de planeet, energie voor het leven". Toen de VNO-NCW me een uitnodiging stuurde om deel te nemen aan een excursie naar deze wereldtentoonstelling, twijfelde ik geen moment. Natuurlijk wilde ik mee! Het was namelijk een grote kans om inspiratie op te doen voor het jaarcongres van De Maatschappij dat 1 oktober zal plaatsvinden in Veenhuizen.

Wija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geweten van het eten

De Maatschappij organiseert elk jaar een congres ergens in Nederland. Ik ben de voorzitter van departement Drenthe en ben er daarom trots op dat het congres dit jaar in onze provincie wordt georganiseerd! De Maatschappij is een netwerk en verbindt de drie O’s: Overheid, Onderwijs en Ondernemers. Het doel van De Maatschappij is het creëren van een ondernemend Nederland. Het thema van het congres is dit jaar “Geweten van het eten”. We kiezen voor verbinding met Agrarisch Nederland, omdat voldoende gezond voedsel steeds belangrijker wordt. Op de Expo in Milaan heeft Nederland een eigen paviljoen waar wordt aangetoond dat we wereldleider zijn op veel agrarische en agro-industriële sectoren. U begrijpt nu dat het bezoek aan de Expo in Milaan geen uitje was, maar een must. Voor de foto's van de world expo in Milaan klik hier.


Expo Milano

En dus werd ik woensdag 3 juni om 4.00 uur gewekt door mijn wekker. Het was tijd om te beginnen aan een drukke, enerverende dag met heel veel indrukken. Op Schiphol werden we ontvangen met ontbijt. Na de kennismaking met het reisgezelschap vertrokken we met de EasyJet naar Milaan.
Mijn eerste indruk van Milaan was dat het warm was (32 graden), er lange rijen wachtende mensen bij de entree stonden en dat er uitgebreid werd gecontroleerd. Na een stevige wandeling over de verbindingsbrug is het dan zo ver en arriveren we op de World Expo. Indrukwekkend! Aan de Expo doen 145 landen mee. De Expo brengt de sfeer van elk land bij elkaar, waardoor het voelt als een wereldreis die je in 1 dag hebt afgelegd.

Wija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holland paviljoen

Uiteraard ging ik op zoek naar het Holland paviljoen. Het bestond uit een mini-festivalterrein met een draaimolen, een waterpartij met zitzakken, een tent met wisselende thema's, een restaurant, een shop en diverse kramen met Hollandse etenswaar (zoals poffertjes, hamburgers, worstenbroodjes, kaas, stroopwafels etc.).

Als u daar als Nederlander rond loopt is er niet zoveel nieuws te zien, maar schijn bedriegt.. In de bijbehorende folder is te lezen dat elke "food-truck" zijn eigen verhaal heeft: biologisch, slow-cooked, pure ingrediënten. In het bijbehorende restaurant is de achterwand ingericht door Philips met een tweetal film presentaties: Healthy living en Healty cooking. Daaronder lagen rijen spitskool aangelicht door Horticulture LED solutions. Er waren zoveel indrukken dat ik het soms niet meer zo scherp zag. Een mevrouw naast mij vond het prachtige groene boerenkolen. Deze opmerking verzekerde mij van de noodzaak van ons congres te Veenhuizen met als thema “Geweten van het eten”. Er is namelijk nog zoveel uit leggen over gezond voedsel.

Supermarkt van de toekomst

Op de terugweg naar het Expo terrein kwam ik langs een grote poster met de tekst: No Farmers, No Party. Een zin die “Het geweten van het eten” perfect omschrijft. Verder kwam ik met mijn eendaagse "wereldreis" bij de Supermarkt van de toekomst terecht. Hier was veel informatie te lezen bij alle producten. Eigenlijk is onze huidige supermarkt niet meer dan een groot magazijn waar we onze boodschappen bij elkaar rapen (orderpicken). In de supermarkt van de toekomst gaat het veel minder om de boodschappen en veel meer om bewustwording en beleving. Wat eten we? Wat doet dat eten met ons? Waarom eten we het? Waar komt het eten vandaan? Wat zit er in het eten?

Hoe ziet die toekomstige supermarkt eruit? Ruim en licht, de groente-opstelling wordt bediend door robotarmen om te voorkomen dat iedereen aan uw fruit en groente heeft gezeten. Boven de producten hangen digitale informatiedisplays met informatie over de producten en de ingrediënten, maar er waren ook praktische receptenlijsten op te zien. Deze receptenlijstjes zijn ter inspiratie en ze voorkomen dat u dingen vergeet. Bovendien zijn er diverse afdelingen waar u het eten kunt proeven (zoals de kaas, wijn, koffie) en adviezen kunt vragen. Aan de achterwand hangen grote digitale displays waar het land van herkomst vermeld staat.

Hoe vaak gebeurt het niet dat ik voor het koffievak sta met koffiebonen en op goed geluk een pak bonen koop. Wat zou het fantastisch zijn als ik de koffie van de bonen even mag proeven en kan vergelijken! Dit geldt ook voor de wijn: welk land, welke druif, zoet of droog?

Al uw boodschappen zijn natuurlijk ingescand en betalen kunt u dan ook zelfstandig en digitaal doen. De boodschappen worden thuis bezorgd door een pakketdienst. De supermarkt van de toekomst zorgt dat we nog gemakkelijker online via webshops kunnen kopen en periodiek naar de winkel gaan voor advies en ondersteuning. U zult zien dat de fysieke winkel en de online webshop steeds meer een onlosmakelijk geheel worden.

Wija

 

 

 

 

 

 

 

 

De terugweg

Vol met inspiratie keerde ik terug naar het verzamelpunt om mijn reisgenoten te treffen. Iedereen was enthousiast en had veel te vertellen, we hebben allemaal van alles gezien en bijna niemand heeft hetzelfde gezien. Stiekem wilden we graag nog een nachtje blijven, maar dat ging helaas niet.. Onze reisleider was onverbiddelijk. Op het vliegveld hebben we nog gezellig gegeten en nagepraat, voordat we op het vliegtuig terug naar Nederland stapten. Iets na 23.00 uur kwam ik thuis, waar ik werd opgewacht door mijn man en onze hond. Onder het genot van een goed glas wijn heb ik mijn verhalen gedeeld en dook daarna mijn bed in.

Dat was de World Expo Milaan, nu op naar ons jaarcongres “Geweten van het eten”! Ik zie u 1 oktober in Veenhuizen!

Voor alle foto's van de world expo in Milaan klik hier

Neem hier contact met ons op

Blog

03/15/2018Team Agro
01/30/2018......Actueel
Wija Internetmarketing Wija Internetmarketing