, Berlijn: één geschiedenis, twee "waarheden"
Denk strategisch, niet instrumenteel
Zoek

02-11-2015……Berlijn: één geschiedenis, twee "waarheden"

Berlijn deel 2/2. Een mijmering.

Een familieweekend Berlijn.

Hoe zat dat ook al weer? Dat verhaal van de muur en onze vrijheid…

O, ja! We weten het nog goed. “Wij”, uit het Westen, zijn "aan deze kant” van de Muur opgegroeid. Met het idee dat de DDR in 1961 de Muur bouwde om te voorkomen dat haar burgers uit de DDR naar het vrije westen zouden vluchten. De DDR wilde haar burgers binnen haar grenzen houden.

Wija     Wija Internetmarketing, Familie Bedrijven

 

 

 

 

 

Onze journaalbeelden uit 1961 laten ons beelden zien van vertwijfelde burgers die naar de bouw van de Muur kijken. Families die in één nacht van elkaar gescheiden werden. Zo maar zo’n beeld van die kleine peuter van 2 jaar die toevallig bij oma in het Oosten logeerde, en die ineens niet meer terug kon naar haar ouders in het Westen. De bijbehorende commentaren vertelden vol afgrijzen over deze afschuwelijke aantasting van de democratie en vrijheid.

In het Oosten vertelden de journaalbeelden een heel ander verhaal. Terwijl het toch om diezelfde nacht ging, die nacht in 1961, toen de Muur werd gebouwd. De Muur beschermde haar burgers tegen aanvallen uit het Westen en andere verwerpelijke, kapitalistische invloeden. “Zij”, de burgers van de DDR waren opgetogen en hun regering dankbaar. Zo werd immers gewaarborgd dat ze de echte goede leefwijze uit Rusland konden voortzetten. Dankzij de Muur kon gebouwd worden aan een staat waar geld geen bepalende rol speelde, waar geen haat was, waar voor iedereen werk was, waar iedereen gelijk was en waar iedereen gelukkig kon zijn. 


Eén geschiedenis, twee waarheden, twee verhalen. Wat “de” waarheid was, werd bepaald door je locatie, aan welke kant van de muur je je bevond...

Zo maar een mijmering. Maar het schetst dat onze blik op de werkelijkheid beperkt is. Internet en de sociale media vergroten ons blikveld weliswaar, maar of ons blikveld werkelijk groot genoeg is? En wat is onze bedrijfsstrategie en visie hierin? Dat blijft een wezenlijke vraag die we ons geregeld mogen stellen.

P.S. Ook dag twee weer veel "stappen" gemaakt met de Fitbit smartwatch , bijna 20.000 stappen. Morgen weer een gewone bureaudag. 10.000 stappen is dan weer voldoende.

 

Wija,

 

Klik hier voor een afspraak

 

 

Blog

03/15/2018Team Agro
01/30/2018......Actueel
Wija Internetmarketing Wija Internetmarketing