, ......Al sinds lange tijd heb ik een droom (09-24-2016)
Denk strategisch, niet instrumenteel
Zoek

24-09-2016......Al sinds lange tijd heb ik een droom

Al sinds lange tijd heb ik een droom. Een droom die langzaam werkelijkheid wordt.

Vergadering over FoodXperience Center in een stalOp 1 oktober 2015 heb ik met departement Drenthe van De Maatschappij 

het jaarcongres georganiseerd. Hier hebben we met elkaar de eerste stap gezet. Tja, u vraagt zich natuurlijk af: Wat is die droom van Wija? Welke eerste stap hebben we gezet? Ik zal u snel uit de droom helpen, maar eerst neem ik u mee naar mijn droomwereld en daag u uit om samen met mij die droom werkelijkheid te maken.

Stelt u zich eens voor…. een mooie locatie, ergens in Drenthe. Liefst in Veenhuizen, in een groene omgeving. Een locatie die inspireert en die bruist van de ideeën. Wat gebeurt daar dan? Welnu, op die locatie staat het bol van de uitwisseling en ontwikkeling van ideeën. En, allemaal op het gebied van voedsel. Ondernemers, ambtenaren, consumenten en mensen uit het onderwijs: ze komen bij elkaar om te brainstormen over een meer duurzame productie van voedsel, over de vraag hoe we in de toekomst kunnen zorgen voor voldoende eten met een groeiende wereldbevolking.

Maar er gebeurt nog meer. Er wordt ook geproduceerd. Innovaties worden getoond. Er worden proeven gedaan. Bezoekers, en dan moet u denken aan burgers, scholieren, managers van grote bedrijven en andere geïnteresseerden, allemaal lopen ze er dwars doorheen en ervaren ze aan den lijve hoe voeding wordt geproduceerd, van het land tot op tafel. Ze ervaren als het ware een echte FoodXperience! Ze maken kennis met de agrarische sector, net als tijdens ons Agro Event waar we vandaag onze bijeenkomst mee zijn gestart. Ze kunnen meedenken, kunnen zelf met de voeten in de klei gaan staan en voedsel oogsten, ze ervaren welke dilemma’s er zijn en zien zelf welke  vernieuwingen er in de agrarische sector en in de voedselindustrie plaatsvinden.


Waar heb ik het dan over? Ik heb het dan over een fantastisch FoodXperience Center. Een centrum dat de samenwerking tussen de verschillende kennisinstituten stimuleert. Waarin alle partijen die ook maar iets doen aan innovaties en kennisoverdracht op het gebied van voedselproductie bij elkaar komen. Denk aan de Universiteit van Wageningen , aan de Agrarische Opleidingscentra en de HAS uit Dronten. Samen kunnen zij nieuwe onderwijsprogramma’s ontwikkelen en stimuleren. Scholen kunnen er op excursie. Kinderen kunnen er bij wijze van spreke zelf patatjes bakken van aardappels die ze zelf uit de grond gehaald hebben. Kortom: geen saai dagje uit, maar een spannende ervaring in de wereld van food.


Maar er is nog meer!
Het FoodXperience Center dat ik in gedachten heb, levert door alle zaken die daar plaatsvinden, een positieve bijdrage aan de beeldvorming van deze regio . Het moet een dynamisch centrum worden dat een voortrekkersrol vervult op het gebied van gezondheid en voeding. We zetten Drenthe, en heel Noord Nederland, hiermee op de kaart. Daar ben ik met de huidige strategie van overtuigd. Toerisme staat hoog in het vaandel in deze regio. Daar past een dergelijk center heel goed bij. Want dat het röring gaat geven, dat weet ik zeker. En dus gaat het bezoekers trekken. Hoe mooi zou het zijn als we hier vanaf vandaag met vereende krachten aan gaan werken. De handen ineen slaan, de krachten bundelen en steen voor steen bouwen aan een fantastisch FoodXperience Center in Drenthe. Het is een mooie uitdaging waar ik me in ieder geval met hart en ziel voor wil inzetten. Een FoodXperience Center in Drenthe dat barst van de mogelijkheden.

Dit is mijn droom!  Om dit waar te maken was de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers essentieel. We hebben het als Maatschappij al eerder gedaan, want ook Nyenrode Business University en Teleac kennen hun oorsprong uit de Maatschappij. Het idee om een werkgroep FoodXperience Center in het leven te roepen waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn is inmiddels met 13 deelnemers volop in actie. En wie weet, ontmoeten wij elkaar over een paar jaar allemaal in het gloednieuwe fantastische FoodXperience Center!

Heeft u interesse om zich aan te sluiten bij de werkgroep FoodXperience Center, neem dan contact met ons op.

Wija Koers
Organisator FoodXperience Center

Blog

03/15/2018Team Agro
01/30/2018......Actueel
Wija Internetmarketing Wija Internetmarketing