, Is een dure opleiding toezichthouder AVG verplicht.
Denk strategisch, niet instrumenteel
Zoek

17-05-2018Is een dure opleiding toezichthouder AVG verplicht of niet

Artikel geschreven door Jord Koers:

Bij Wija Digital marketing zijn wij enorm geïnteresseerd in de ontwikkelingen van AVG. Wij zijn eens even een middag gaan zitten en hebben de 99 nieuwe artikelen die hierover gepubliceerd zijn doorgelezen. Nu merken wij dat overal veel vragen zijn over dit onderwerp en dat er dus ook nog steeds veel onduidelijkheid is over dit onderwerp. Om duidelijkheid te scheppen in dit nieuwe doolhof van regelgeving gaan wij de komende tijd elke dag tot de 25ste aan toe een kleine update schrijven op onze sociale media met onbekende feitjes over de nieuwe AVG. Wij geven geen juridisch advies, wij vermelden alleen wat andere mensen hierover zeggen en wat ons dan ook opvalt.

Nu weten wij dat er nog veel onduidelijk is over de functie toezichthouder. Wat zijn de vereisten? Moet ik bijvoorbeeld een opleiding van ongeveer € 4000,- volgen? Daar is de wet verrassend genoeg onduidelijk over. Dit is dan ook de reden dat wij de autoriteit persoonsgegevens een e-mail hebben gestuurd met deze vraag. Zie hieronder het antwoord dat wij hebben ontvangen.

Het volgen van een opleiding voor deze complexe materie is zeker wenselijk, maar bij mijn weten niet verplicht.
 
Wij kunnen - als onafhankelijke organisatie - (aspirant)leden geen opleidingsadvies geven. Wat we wel doen, is het faciliteren van kennisuitwisseling en het bevorderen van de kwaliteit van FG’s en PO’s door regelmatig bijeenkomsten te organiseren en onder andere informatie aan te bieden via de website, en een professioneel netwerk te onderhouden. Ook vinden studies plaats naar onderwerpen die het taakgebied van de FG’s en PO’s raken en die bij kunnen dragen aan een betere taakuitoefening. Wij adviseren mensen lid te worden van het NGFG zodat ook vanuit dat netwerk kennis opgedaan kan worden over opleidingen.
 
Wij maken wel regelmatig gebruik van de expertise van PMP. Vorig jaar heeft PMP voor ons invulling gegeven aan de themadag "richtlijnen DPO" 
 
Op dit moment is er in Nederland geen formele certificering van opleiding of functie aangaande de functie van FG. We zien echter wel dat vele leden en andere privacy professionals zich aansluiten bij het certificeringstraject van het IAPP door het behalen van de CIPP/E of eventuele vervolgtrajecten. Als NGFG juichen we natuurlijk elke vorm van educatie toe. Maar we willen nogmaals wel wijzen op het feit dat binnen Nederland er dus geen formele certificering bestaat op dit gebied.
 
In samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens zal het bestuur van het NGFG gaan onderzoeken hoe en door wie de kwaliteit van de FG kan worden vastgesteld en beoordeeld. Onze leden zullen vanzelfsprekend op de hoogte worden gehouden van deze ontwikkelingen.

AVG functie toezichthouder

Eén van de opleiders is het IIR (https://iir.nl/). Indien meen hier met succes de opleiding afrondt, ontvangt de cursist van het opleidingsinstituut één jaar gratis lidmaatschap van het NGFG.
  
Ik ga ervan uit dat uw vragen hiermee naar genoegen beantwoord zijn.

- Medewerker autoriteit persoonsgegevens

Blog

03/15/2018Team Agro
01/30/2018......Actueel
Wija Internetmarketing Wija Internetmarketing