, Hoe ga je het debat aan en hoe ga je bloggen
Denk strategisch, niet instrumenteel
Zoek

Hoe ga je het debat aan en hoe ga je bloggen

Wija Waarom zou u zich aanmelden voor de training
“Hoe ga je het debat aan en hoe ga je bloggen?”

Het debat voeren zit niet iedereen in het bloed. Sterker nog. De meeste ondernemers gaan er met een boog omheen en concentreren zich liever op hun core business. Toch zullen we er aan moeten geloven. Stil in een hoekje blijven zitten zwijgen, terwijl om ons heen online een debat wordt gevoerd dat invloed heeft op onze onderneming, is niet verstandig. Daarbij gaat het niet alleen om het fysieke debat, maar ook om aanwezig te zijn in de social media, waar het online debat wordt gevoerd. Punten van aandacht hierbij zijn:

 

  • Aanwezig zijn waar het debat is.
  • Een verstandig en redelijk standpunt innemen.
  • Serieus genomen worden. 
  • Een statement maken dat het imago van uw onderneming ten goede komt, daar gaat het om.

We helpen u hier graag bij. Wij leren u hoe te reageren op discussies op Twitter of Facebook die uw onderneming aangaan en hoe u zelf een goed blog kunt schrijven. We doen dat in een training die op locatie, bijvoorbeeld bij u op de zaak, maar ook bij ons op kantoor kan worden gegeven, naar wens individueel of in groepsverband, op een door u gewenste datum.

Wat zeggen anderen over de training "Hoe ga je het debat aan en hoe ga je bloggen"?

We hebben deze training ontwikkeld in nauwe samenwerking met Lara Minnaard van “Wageningen Debating” van de Universiteit Wageningen. Hieronder leest u haar verhaal “Hoe ga je het debat aan?”
U vindt het vast ook nuttig om een reactie te lezen van iemand die deze training al heeft gevolgd. Verderop leest u het verslag van deelneemster Nicoline Roozen “Van argumenteren naar feel good in de debatcursus”. Nicoline Roozen heeft namens de Werkgroep Gewasbescherming en Maatschappelijk Debat, deelgenomen aan de training.

Klik hier voor meer informatie over de training "Hoe ga je het debat aan en hoe ga je bloggen"

Aanmelden

 


Hoe ga je het debat aan?
Lara Minnaard - Wageningen debating

Een debat ga je altijd aan op inhoud. Ik zie een debat als de vraag van of aan iemand om je punt beter toe te lichten. Door commentaar te krijgen op je argument wordt je gedwongen om dat argument beter toe te lichten en verder na te denken over hoe je iets aan een ander uit legt. In een debat, en net zo goed een discussie, zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste maakt vorm de inhoud, als je het verhaal met structuur en duidelijkheid brengt komt dat veel beter over dan een ongestructureerd verhaal. Daarnaast moet alles wat je zegt in het teken staan van je kernboodschap. Dus een anekdote aan het begin, zeker doen!, maar zorg er wel voor dat het relevant is en met het onderwerp te maken heeft. En in de kern van je verhaal moet je de daadwerkelijke argument(en) ook relevant maken. Dus prima als jij een fantastisch argument maakt over waarom het broeikaseffect slecht is, maar als je stuk gaat over een quotum voor vrouwen aan de top heb je weinig overtuigingskracht over (echt gebeurd!). Als laatste, lukt het niet, geen nood! Voor debatteren geldt de zogenaamde 10.000 uur regel, na 10.000 uur oefenen kun je het echt. Maar uitzonderingen bevestigen de regel, en als je het niet probeert, dan weet je het niet.

Hoe ga je bloggen?
Er zijn natuurlijk een heleboel manieren om te bloggen, de meest recente trend is volgens mij het food bloggen of überhaupt het delen van je levensstijl met anderen. Maar waar ik denk dat bloggen het belangrijkste middel voor is, is om de vluchtige ideeën en uitspattingen van social media verder toe te lichten. En dan is bloggen eigenlijk niets anders dan debatteren, een argument maken. Soms doe je dat op basis van een iets dat je langs ziet komen en waar je je verbazing over uit wilt spreken, op andere momenten reageer je op wat iemand anders heeft gezegd. En dan is de kunst om je gedachten gestructureerd op papier te zetten. Je moet weten wat je duidelijk wilt maken aan je publiek, wie je publiek is en wat voor actie je wilt dat het publiek onderneemt. 

Lara Minnaard
Wageningen debating

 

Van argumenteren naar feel good in de debatcursus
Nicoline Roozen - Werkgroep Gewasbescherming en Maatschappelijk debat.

Verslag van de training, door deelneemster aan training "Hoe ga je het debat aan en hoe ga je bloggen":

The power of words van Mohammed Qahtani, (zie youtube.com) is een indrukwekkende presentatie waarin de spreker de kracht van woorden beargumenteert en de luisteraar deze ook laat ervaren. Lara Minnaard van Wageningen Debating fileerde deze presentatie op vakkundige wijze voor 15 leergierige deelnemers van de debatcursus van de werkgroep Gewasbescherming en Maatschappelijk debat. Ze ontleedde zijn drogredenaties en framing en onderwees de deelnemers hoe ze overtuigende redenaties op kunnen bouwen.

De grijze of geverfde haren van de deelnemers getuigden van een generatie die bij debatteren aan een mondeling debat denken. Wija Koers haalde ons uit die droom. Enthousiast en gedreven liet ze ons ervaren dat je niet zomaar een tweet of een bericht op Facebook de wereld in moet slingeren. Nee, het loont de moeite je in te leven in je beoogde lezer. Welk effect wil je bereiken bij hem of haar? Op welke fora vertoeft die in digi-land? Welke zoekwoorden gebruikt die? Als je dat weet, dan bepaal jij wat die lezer aantreft als hij googelt. Die vindt wat jij, met je bondgenoten, hem in de sociale media voor gaat schotelen. Je moet er maar opkomen, maar in de hoogtijdagen van Oranje over oranje lelies twitteren of posten, levert je veel meer lezers op dan wanneer je dat woord ‘oranje’ weglaat.

We gingen zelf aan de slag door een blog te schrijven. Denk niet dat het saai was, niet bij Wija en Lara. Na wat geploeter leverde het verrassende resultaten op waarin we het geleerde toepasten. We leerden zelfs dat wij met onze insteek vanuit kennis onze goed doorwrochte argumenten niet te veel aandacht moeten geven. Of je het leuk vindt of niet, beïnvloeden doe je veel minder door argumenten dan door het goede gevoel dat je boodschap oproept. Dat werkt zelfs zo bij wetenschappers. Dus als je impact wilt hebben, denk dan aan je feel good-gehalte. Daar ligt ‘ The power of words’.

Nicoline Roozen
Werkgroep Gewasbescherming en Maatschappelijk debat.

 

Informatie en aanmelden
De training kan worden afgenomen zowel in groepsverband als individueel op een door u gekozen locatie of bij ons op kantoor.
Informeer nu naar uw mogelijkheden voor de training "Hoe ga je het debat aan en hoe ga je bloggen?".

 

Aanmelden

Wija Internetmarketing Wija Internetmarketing