, Internetmarketing 4.0
Denk strategisch, niet instrumenteel
Zoek

Internetmarketing 4.0

Als een kind in een snoepwinkel. Zo voelt de nu 83-jarige econoom en marketing-goeroe Philip Kotler zich als hij de mogelijkheden overziet die internetmarketing biedt om zijn (en ons) vakgebied van nieuwe impulsen te voorzien. Zijn nieuwste inzichten zijn dé manier om de veranderende consument in zijn hart, ziel en geest te raken. We hebben op basis van Marketing 4.0 van Kotler een slim instrumentarium ontwikkeld dat recht doen aan de gevoelens en drijfveren van, wat ik dan maar noem: de consument 4.0. We noemen het Internetmarketing 4.0.

Toepassing van Internetmarketing 4.0 geeft onze klanten een stevige voorsprong op de concurrentie. Ik wil u graag helpen die visie ook aan úw marketingstrategie toe te voegen. Zodat ook u die voorsprong krijgt. Ik leg het even uit.

 

Wija 

Internetmarketing 4.0

Een tijdje geleden was ik op de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen om mijn creatieve marketingbatterijen op te laden. Ik volgde daar een college van een van 's werelds invloedrijkste marketingautoriteiten, professor Philip Kotler.

Een dag lang vertelde hij enthousiast en heerlijk relaxed over zijn passie: marketing. Die dag in Nederland, de volgende dag in België en daarna verder Europa in. En dat op 83-jarige leeftijd! Geen man voor achter de geraniums. Gewoon midden in zijn vak bezig met dat waar hij goed in is en verstand van heeft en op een wijze die hem zichtbaar veel plezier geeft. Zijn college ging over Marketing 3.0.

Inmiddels heb ik me wat meer in zijn denkbeelden verdiept en ben ik de professor enige tijd gaan volgen. Hij richt zich nu op Marketing 4.0. Daarin beschrijft hij een behoorlijk veranderde consument en hij koppelt die aan twee begrippen:

 

Zingeving en existentialisme

Zingeving

Zingeving is een begrip uit de psychologie. Het betekent dat je op zoek gaat naar de zin of de bedoeling van het leven. Zingeving is al zo oud als de mensheid zelf, maar Kotler verwacht dat dit een steeds belangrijkere rol gaat spelen binnen de marketing en ook de merkbeleving van bedrijven.

 

Existentialisme

Existentialisme wordt omschreven als een stroming in de filosofie die iedere persoon beschouwt als een uniek wezen, verantwoordelijk voor zijn eigen daden en lot. Deze stroming gaat er van uit dat iedereen zijn vrijheid moet gebruiken om zijn bestaan een nieuwe zin te geven .

 

Wat betekent internetmarketing 4.0 voor uw onderneming?

• In Internetmarketing 4.0 zullen we steeds duidelijker het daadwerkelijk doel van ons bedrijf moeten beschrijven. Zingeving dus. Waarom ís ons bedrijf er? Wat voegt het toe? Wat is haar bestaansrecht?

• Daarnaast moeten we in Internetmarketing 4.0 een klantbenadering kiezen die puur gericht is op de individuele klant, in plaats van op klant- of doelgroepen. Dat is de consequentie van existentialisme. Iedere klant is uniek. Onze benadering van hem moet hier dan ook individueel op aansluiten. Een radicale breuk met het denken in doelgroepen, dus.

 

Marketing 3.0 en 4.0 integreren in Internetmarketing 4.0

De speerpunten van Marketing 3.0 en 4.0 vormen steeds zwaarder wegende factoren bij de identiteit en merkbeleving van bedrijven. Dat betekent:

• Opgepoetste PR-verhalen of gelikte advertentiecampagnes volstaan niet meer. De klant heeft keuzes genoeg en prikt feilloos door fantastische verkoopverhalen heen.

• De consument 4.0 wil ons en ons product of onze dienst kunnen vertrouwen. Hij raadpleegt anderen om hun ervaringen met ons te weten te komen. Onze merkidentiteit, merkimago en merkintegriteit moeten daarom 100% echt zijn: wat we beloven, zeggen en doen, moet op alle fronten kloppen, met respect voor de wereld om ons heen.

• We moeten hart, ziel en geest van de klant raken. Niet alleen verwachtingen waarmaken, maar ook waarden als compassie en duurzaamheid uitstralen. Dat is het stukje spiritualiteit waar de consument 4.0 naar snakt.

• Doen waar we goed in zijn, waar onze passie ligt en waar ons gevoel naar toe gaat, en dit nooit verloochenen.

• Internetmarketing 4.0 is de toekomst. Het is geen kunstje, niet iets operationeels. Het verdient een strategische plek in onze organisatie. We moeten ons er als ondernemer niet alleen zelf intensief mee bezighouden, maar ook al onze medewerkers erbij betrekken.

 

Internetmarketing 4.0 geeft voorsprong

Wat een adembenemende en inspirerende man! Voor mij is Philip Kotler de meest toonaangevende deskundige in ons marketing vakgebied. Ik ben ervan overtuigd dat zijn voorspellingen, uitgewerkt in Internetmarketing 4.0, uw en mijn onderneming een absolute voorsprong gaan geven.

Neem contact met mij op en we gaan samen bekijken hoe we Internetmarketing 4.0 ook in uw internetmarketingstrategie kunnen integreren.


Contact Wija Internetmarketing

 

Wija Internetmarketing Wija Internetmarketing