, Wija Internetmarketing | Bedrijf en merk Domeinnamen
Denk strategisch, niet instrumenteel
Zoek

Hoe veilig is uw domeinnaam

Domeinnamen

Het zal je maar gebeuren!
Je hebt een schitterende website, misschien hangt er zelfs een mooie webshop aan. En er loopt een succesvolle actie. Kortom, u bent een succesvolle internetondernemer. En dan ligt er morgen een brief van een bedrijf of een advocaat op uw bureau. Of u de hele zaak maar wilt stoppen, want u maakt met uw domeinnaam inbreuk op de rechten van iemand anders… 


Of, wat nog veel vaker voorkomt: U wordt op een ochtend wakker, en uw hele website is weg! U tikt uw domeinnaam in en komt op een vage website terecht waar ze allerlei louche zaken aanbieden. Wat blijkt? Uw website is er nog wel, maar de domeinnaam is niet meer van u.
Uw hele investering in website, webshop, internetmarketing en misschien ook nog de nodige geprinte reclame-uitingen met daarop uw website naam dreigt in rook op te gaan! Tenzij u een fors bedrag betaalt om “uw” domeinnaam (terug) te kopen! U zou niet de eerste zijn die zoiets meemaakt. Het kan u écht gebeuren als u uw domeinnaam niet correct hebt geregistreerd of de registratie niet op tijd hebt verlengd (moet elk jaar!).

 

  • Wat is een domeinnaam eigenlijk?
  • Welke gevaren liggen op de loer?
  • En hoe kunt u zich daartegen wapenen?


Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de naam van uw bedrijf, het product of de dienst die u aanbiedt, soms aangevuld met uw locatie of woonplaats. Maar het kan ook een beschrijving zijn van de oplossing die u aanbiedt voor het probleem of de wens van uw doelgroep. Zo staat uw domeinnaam als het ware in het ‘telefoonboek’ van het computernetwerk.
Zodra u een website of webshop op internet zet, moet u uw domeinnaam registreren. Dat kost een klein bedrag en die registratie moet jaarlijks worden verlengd en de kosten daarvoor moeten jaarlijks worden voldaan. U kunt dat niet zelf. U heeft daarvoor een zogenaamde ‘registrar’ nodig. En die bieden zich bij bosjes aan, de een nog goedkoper dan de ander.

 

Wat kan er allemaal misgaan?

Een domeinnaam correct registreren en beheren is vakwerk. Gebeurt dat niet goed, dan kan u dat heel veel geld kosten. Enkele mogelijke gevaren:

- Uw domeinnaam kan gestolen worden
Als de registratie van uw domeinnaam heel goedkoop wordt aangeboden, blijkt vaak achteraf dat deze niet op uw bedrijfsnaam is geregistreerd, maar op de naam van de partij die uw registratie heeft verzorgd. Zodra u eenmaal veel geld in de domeinnaam hebt geïnvesteerd, is die plotseling ‘gestolen’ en kunt u hem voor veel geld terugkopen. Een lastig dilemma.

Tip: Controleer of uw domeinnaam wel op uw bedrijfsnaam is geregistreerd. Weet u niet hoe dat moet? Neem hiervoor contact met ons op.

- Uw registratie is niet tijdig verlengd
U moet uw registratie jaarlijks verlengen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij u als ondernemer. Als de factuur voor de verlenging niet tijdig bij de uitgevende instantie is betaald, wordt uw domeinnaam door de uitgevende instantie onmiddellijk vrijgegeven. En kan bijvoorbeeld uw concurrent zijn kans schoon zien en ‘uw’ domeinnaam volkomen legaal op zijn eigen naam registreren.

Tip 1: Controleer hoe de verlenging van uw domeinnaamregistratie is geregeld. Weet u niet hoe dat moet? Neem hiervoor contact met ons op.

Tip 2: Controleer hoe de verantwoordelijkheid van het beheer van uw domeinnaam is geregeld. Weet u niet hoe dat moet? Neem hiervoor contact met ons op.

- Domeinnaam-criminelen
Criminele zoekmachinebedrijven registreren een kleine variant van uw domeinnaam op hun eigen naam. Vervolgens bouwen ze een professionele website, helemaal geoptimaliseerd op uw bedrijfsnaam. Google denkt dan dat déze website relevant is voor personen die zoeken op uw website naam. Gevolg: potentiële klanten komen moeilijker op uw website terecht! Is het eenmaal zo ver, dan krijgt u van deze chanteur het aanbod deze ‘kloon’ van uw website voor veel geld te kopen of uw eigen website voor veel geld te optimaliseren.

Tip 1: Voorkom chantage door voor een betrouwbare partner te kiezen.

Tip 2: En als u gechanteerd wordt, ga nooit op dit soort deals in. Zorg dat u weet hoe uw registratie juridisch gezekerd is. Zit u op dit moment in zo’n nare situatie, klik dan hier om contact met ons op te nemen.

Resumerend: zorg dat uw domeinnaamregistratie correct geregeld en beheerd is.

Wij hebben vele jaren ervaring op dit gebied en helpen u daar graag en deskundig bij. Neem hiervoor contact met ons op.

Naast de registratie en het beheer, verkopen wij ook domeinnamen. Bekijk hier ons
actuele aanbod aan domeinnamen .

Klik hier voor een afspraak

 

Wija Internetmarketing Wija Internetmarketing